lördag 21 december 2013

Tillbaka i köket med polkagrisknäck.


Efter ett par dagars uppehåll i köket är det dags att börjar fixa lite nytt godis till julafton. Idag blev det polkagrisknäck, snöbollar och ny wienernougat.

Polkagris knäck.

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap  
  •   2 dl strösocker
  • 1 dl polkagrisar
  • 2 msk Smör


Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel. Rör ner polkagrisar och smör i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kylen.

torsdag 19 december 2013

Äntligen är hon hemma.

Igår kom hon så äntligen till oss, vår efterlängtade Siri. Vi har länge funderat på det där med att skaffa hund och nu bestämde vi oss för att jo vi är redo. Ett riktigt litet yrväder som fyller mig med energi, vilket jag behöver just nu känner jag.


Imorgon är det så äntligen skolavslutning för mina barn och jag ser fram emot att få lova att ha lite jullov med dom. Det börjar bli tråkigt att gå själv hemma. I helgen väntar mer julbak och en del fix inför julafton :)

lördag 7 december 2013

Build a bear och kakbaks dag :)

Jag kan ju inte sluta när jag väl börjat. Kokosmumsen  är min favorit.


Kokosmums.

4 ½ dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhett

Garnering:
500 g kokos
1 msk kakao

Blanda ihop socker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

Rör ut gelatinpulvret i det kokheta vattnet och tillsätt sedan i sockerblandningen.

Vispa allt med elvisp eller assistent 20-30 minuter.

Blanda kokosflingorna och kakaon och strö ut en del av det i en liten långpanna.

Bred ut smeten över kokosen.

Strö över kokos över smeten. Spara lite att doppa kanterna i.

Ställ kallt att stelna.

torsdag 5 december 2013

Knäck

Har man en sjukling hemma som på samma gång är rastlös blev det tillslut att vi gjorde knäck. Sonen har frågat länge efter knäcken och äntligen var det dags.
Nu ville han inte mandel i så vi hoppade över den biten :) Goda blev dom.

 

 

Christoffers Knäck.

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl skållad, hackad mandel
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk Smör

Gör så här:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.


onsdag 4 december 2013

Pepparkakskola

Julstöket fortsätter och idag spred sig doften av pepparkakskola i huset.

Mums, mums....

Idag hade Nathalie skolpjäsuppvisning med sin klass. Så duktiga dom var. Riktiga stjärnor.
Stolt mamma vill jag lova.


Pepparkakskola
100 gram riktigt smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär;
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner grädde, socker och sirap. Blanda ordentligt och låt smeten koka upp, rör om någon gång. Låt sedan koka på ganska hög värme (jag kör nivå 10 av 12) för att den inte ska bränna, rör om någon gång. Koka tills smeten blivit 124 grader.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner valfri smaksättning. Häll kolasmeten i en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna. Skär upp i bitar.

Måste säga att det var ett bra recept jag hittade :)  Lycka till !

söndag 1 december 2013

1:a December & Cake Pops

Bara jag och mitt kaffe som är uppe denna underbar December morgon. Njuter i soffan medans dom andra i familjen sover. Passar mig utmärkt då jag gärna har morgonen för mig själv.
I fredags bakade jag Cake Pops till Nathalies fredagsmys kalas. Verkligen uppskattat av både gäster och familjen. En höjdare.


Till mina Cake Pops använde jag :

1 pkt Ballerina kladdkaka kex
50 g Philadelphiaost
150 g Marabu mjölkchoklad Daim
Grillspettspinnar


Gör så här:
Lägg alla kexen i en mixer och kör tills de är sönder smulade. Blanda i Philadelphiaosten och blanda.
Gör små bollar av smeten och sätt dom på grillspettspinnar. Låt dom vila i kylen en stund.
Smält chokladen och täck sen varje kula med den smälta chokladen. Ställ in i kylen igen tills det är dags att servera dom.