lördag 18 oktober 2014

Bakdag.

Jag har aldrig påstått att jag kan baka med måtta. Idag har jag spenderat timmar i köket och en hel del har blivit bakat. Det som jag är mest nöjd med är Saffranskorporna. Det luktar ljuvligt i hela huset och en lätt känsla av att julen är på väg infinner sig.




Saffranskorpor.

100 g Smör
1 g saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl sötmandel

Gör så här :

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran och häll över det i en bunke och rör i äggen.
Blanda de torra ingredienserna tillsammans med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dom på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut skorporna och skär dom i bitar. Sänk värmen på ugnen till 125 grader och sätt in plåten igen i 15 min.

MUMS!

Jag hade lite pärlsocker på mina skorpor för av någon anledning tycker jag det hör till.



Nu är burkarna fyllda på nytt och jag är redo för morgondagens Tupperware demo.

Ha en fortsatt trevlig lördag mina vänner.

tisdag 14 oktober 2014

Händelsernas centrum

Ny kladdkaka till mitt maraton. En Knäckig Kladdkaka. Super duper god.... Väl värd att testa.

Knäckig kladdkaka

Chokladsmet :
50 g smör
1 ägg
1 ½ strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 km kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap

Knäcksmet :
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienser till chokladsmeten. Häll smeten i formen. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner det övriga. Bed knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 min. Låt svalna.






onsdag 8 oktober 2014

Scones

Igår blev suget efter scones så stort att 20:30 var det bakdags. Mys framför tv:n med älskade och nybakade scones fick bli avslutet för gårdagen.

Mina fina roser som jag fick av Mamma, Pappa och mina fina familj börjar hänga lite men än står dom kvar :)
Scones

8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk
100 g margarin

Blanda de torra ingredienserna. Ta i mjölk och margarinet. Blanda snabbt ihop till en deg. Den ska vara lite klistrig. Blanda inte för mycket för då blir bröden kompakta.

Njut med ost och marmelad.