tisdag 30 december 2014

Sirapslimpa

När mörkret faller och jag börjar bli rastlös tar jag fram min nya bok och hittar ett recept på sirapslimpa. 
Brödkorgen skriker efter nytt bröd och vad är väl godare än nytt hembakat ?

Till 2 bröd behövs :
50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt

Smält smöret och tillsätt sedan filmjölken. Värm till 37 grader. Smula  jästen en bunke och tillsätt degvätskan, salt och sirap.
Rör ner allt mjöl, lite i taget, tills degen går ihop och blir smidig. Knåda in de sista mjölet för hand. Jäs till dubbel storlek. Baka ut degen till två limpor och låt dom jäsa i ca 40 min på bakplåtsklädd plåt. Grädda bröden i  min på 200 grader.

Bara att njuta!

1 kommentar: