söndag 29 mars 2020

Kokosmums

I går bjöds det på kalas här hemma, sonen fyllde 20 år och han ville ha frukostkalas som han brukar vilja ha. Jag verkligen älskar frukostkalas. Pannkakor, nybakat, pålägg, ägg och en massa annat gott till frukost med sina nära och kära är en perfekt start på dagen.

Kolakakor, nougatsnittar och kokosmums stod på schemat och gästerna blev glatt överraskade över att det fanns "gräddbullar" på kakfatet. En lyckad överraskning med andra ord. 

Kokosmums.

Du behöver:
 4 ½ dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl KALLT vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl KOKHETT vatten
3-4 dl kokos
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Så hör gör du:
Blanda socker, florsocker, äggvita och det KALLA vattnet i en bunke. Jag använde bakmaskinen eftersom det sak vispas länge. 
Blanda gelatinpulvret med det VARMA vattnet och rör runt tills det blandat sig ordentligt.
Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt tills massan är vit och fluffig ca 20-30 minuter.
Under tiden massan vispas blanda kokos, kakao och vaniljsocker i en skål. Strö lite av det i en form ca 20 x 26 cm. Jag använde inte bakplåtspapper i min form men det går bra att göra det med om man vill. Häll sedan den vita massan försiktigt över kokosen i formen. Strö över lite till av koksen och låt formen stå i kylen ett par timmar för att stelna.
Skär kakan i önskade bitar och doppa kanterna i kokosen som är över.


Som gräddbullar fast godare.

// J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar